Alle veelgestelde vragen over private lease op een rijtje

Heeft u een vraag? Wellicht staat het antwoord op uw vraag hieronder tussen de veelvoorkomende vragen. Staat uw antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op via het contactblok onderaan de pagina

Een private lease auto rijden

Mag ik iemand anders in mijn private lease auto laten rijden?

Het is toegestaan om naast jezelf ook anderen in de auto te laten rijden, mits zij uiteraard wettelijk rijbevoegd zijn. Het is niet toegestaan de auto te verhuren, als taxi te gebruiken dan wel commercieel te exploiteren of deel te laten nemen aan autodeelprogramma’s/carsharing.

Is uw vraag voldoende beantwoord?
In welke landen mag ik in mijn private lease auto rijden?

Dit staat in het private lease contract omgeschreven.

Is uw vraag voldoende beantwoord?
Wat gebeurt er als ik meer kilometers rijd dan er vooraf is afgesproken?

In jouw leaseovereenkomst staat het aantal vrije kilometers dat je jaarlijks maximaal met de leaseauto kunt rijden vermeld, zonder dat er een verrekening plaatsvindt. Tevens staat in jouw leaseovereenkomst vermeld wat de meerprijs per kilometer bedraagt indien je in een jaar toch meer kilometers rijdt. Ieder jaar zullen we met jou bekijken of er sprake is van meer gereden kilometers. Indien dit het geval is, betaalt je over dat betreffende jaar de meer gereden kilometers x de in de leaseovereenkomst vermelde meerprijs per kilometer.

Is uw vraag voldoende beantwoord?
Hoe zit het met mijn schadevrije jaren?

Als je wilt kunt je een overzicht ontvangen (tussentijds of na afloop van de leaseovereenkomst) van de eventuele schades die ons bekend zijn. Mocht je de gehele periode schadevrij hebben gereden, dan staat dat op deze verklaring vermeld.

Is uw vraag voldoende beantwoord?
Welke kosten zijn niet inbegrepen bij de leaseovereenkomst?

Kosten voor brandstof, wassen/poetsen, bijbestellen van sleutel(s), tol, ruitenwisservloeistof/antivries, stalling, boetes, bekeuringen en dergelijke komen voor jouw eigen rekening.

Is uw vraag voldoende beantwoord?
Hoe werkt het gebruik van winterbanden?

Het gebruik van winterbanden maakt niet standaard onderdeel uit van de leaseovereenkomst. Daar kunt je echter wel voor kiezen. Het komt tenslotte jouw veiligheid ten goede! Als je kiest voor winterbanden, wordt automatisch de dienstverlening “wisselen en tussentijdse opslag bij de dealer” voor jou toegevoegd. Zo hoeft je zelf de wisseling niet uit te voeren en de banden thuis niet op te slaan. Alles rondom het gebruik van winterbanden is voor je geregeld.

Is uw vraag voldoende beantwoord?
Waar en waarvoor ben ik verzekerd?

In jouw leaseovereenkomst is zowel de Wettelijke Aansprakelijkheid (schade aan derden) als Casco Schade (schade aan de leaseauto) verzekerd. De auto is dus all-risk verzekerd. De verzekering is van toepassing in alle landen die op de groene kaart worden vermeld. Staat jouw bestemming niet op de kaart, neem dan contact met ons op. Wij kunnen dan aangeven of je met de leaseauto toch naar de door jouw gewenste bestemming kunt. Bent je de groene kaart kwijt, dan helpen we je graag aan een nieuw exemplaar.

Is uw vraag voldoende beantwoord?
Hoe kom ik aan een groene kaart / verzekeringsbewijs?

 
Gaat u met uw auto naar het buitenland? Dan adviseren we u om vooraf het verzekeringsbewijs alvast beschikbaar te hebben voor het geval u die nodig heeft. Dit is overigens in veel landen niet verplicht, maar het meenemen van het verzekeringsbewijs kan discussie voorkomen als er onderweg iets gebeurt. Het meenemen kan voor de meeste landen zowel digitaal als PDF op uw telefoon, of uitgeprint in uw berijderboekje in de auto. Het verzekeringsbewijs hoeft in de landen van de Europese Unie sinds 1 december 2020 niet meer groen te zijn maar mag ook gewoon wit zijn.

Via de volgende link kunt u eenvoudig uw actuele verzekeringsbewijs downloaden: Download verzekeringsbewijs.
U heeft daarvoor wel het bij Hekkert Lease bekende e-mailadres nodig dat gekoppeld is aan uw auto.
 

Is uw vraag voldoende beantwoord?
Waar moet ik aan denken als ik op vakantie ga in het buitenland?

Over de grens gelden er soms andere regels dan in Nederland. Zo kunt je bijvoorbeeld bepaalde documenten nodig hebben op de snelweg, zijn er bepaalde voorwerpen verplicht in de auto en zijn sommige producten beperkt beschikbaar. Wil je jezelf goed voorbereiden op reis? Wij hebben enkele zaken samengevat in onze Reiswijzer Zomer.

Is uw vraag voldoende beantwoord?
Vul uw gegevens in en we bellen u binnen 2 dagen
Bedankt voor uw reactie!

Over de leaseovereenkomst

Wat krijg ik voor de leaseprijs?

Je krijgt daarvoor een auto waarmee je een vooraf bepaald aantal kilometers per jaar mag rijden. Je betaalt iedere maand een vast bedrag waarin alles inbegrepen is. Het enige wat je nog moet doen is tanken. Wij betalen voor jou:

 • Reparatie en onderhoud
 • Verzekering
 • Motorrijtuigenbelasting
 • Pechhulp
 • Afschrijving en rente
 • Bandenvervanging (bij normaal gebruik)
 • Vervangend vervoer NL na 72 uur
Is uw vraag voldoende beantwoord?
Hoe wordt de hoogte van de maandtermijn bepaald?

De hoogte wordt bepaald door verschillende factoren namelijk de looptijd, het aantal jaren dat je wilt private leasen en de auto die gekozen wordt.

Is uw vraag voldoende beantwoord?
Is er een leeftijdsgrens om te mogen private leasen?

Nee, iedereen die een geldig rijbewijs heeft zou in theorie kunnen private leasen.

Is uw vraag voldoende beantwoord?
Krijg ik een BKR-registratie als ik een private lease contract afsluit?

Ja, dit is vanuit het Keurmerk Private Lease verplicht gesteld. De reden hiervoor is dat in jouw belang overkreditering voorkomen moet worden. Je wordt zo beschermd voor het aangaan van onverantwoorde risico’s. Het registratiebedrag wordt als volgt berekend: looptijd x leasetarief. In uw leaseofferte en leaseovereenkomst staat het registratiebedrag vermeld.
 
VOORBEELD:
Je hebt een leasecontract met een looptijd van 36 maanden en een maandtermijn van € 300,- per maand. De BKR-registratie bedraagt dan: 36 x € 300,- = € 10.800,-

Is uw vraag voldoende beantwoord?
Kan ik het private lease contract eerder stoppen?

De maandtermijn is gebaseerd op de in de leaseovereenkomst vermelde looptijd (de contractuele looptijd). Het is belangrijk dat je vooraf goed nadenkt over het aangaan van een leaseovereenkomst, de contractuele looptijd en de toekomstige financiële verplichting die er aan vastzit. Als jouw financiële draagkracht in de toekomst minder wordt (omdat je bijvoorbeeld jouw baan verliest) blijft de betaling van de maandelijkse leaseprijs bestaan, tenzij het Hekkert Zeker pakket is opgenomen in jouw leaseovereenkomst zoals omschreven bij de volgende vraag. Indien u geen Broekhuis Zeker pakket heeft opgenomen in uw leaseovereenkomst is het evenwel mogelijk de leaseovereenkomst eerder te beëindigen. In dat geval betaalt je een opzeggingsvergoeding.

Opzeggingsvergoeding: Dit betekent dat je over de nog resterende periode 35% van de overeengekomen maandtermijn betaald.

Hekkert Lease volgt bij voortijdige opzegging de in de Algemene Voorwaarden bij A. omschreven methode en hanteert daarbij 35% als vast percentage.

Voorbeeld: Het termijnbedrag is € 200,-. De overeengekomen leaseperiode is 36 maanden. U zegt op tegen het begin van de 25e maand. Zonder de opzegging zou u aan termijnbedragen nog 12 maanden x € 200,- = € 2.400,- moeten betalen. De opzeggingsvergoeding wordt als volgt berekend: 35% van € 2.400,- = € 840,-. Bovenstaande berekende bedrag mag niet hoger zijn dan het verschil tussen de gezamenlijke termijnbedragen die u hebt betaald en nog moet betalen tot het moment van opzegging en de gezamenlijke - hogere - termijnbedragen die u tot dat moment had moeten betalen als u direct de leaseovereenkomst voor de kortere duur was aangegaan. Indien dit wel het geval is, betaalt maximaal dit verschil.

Voorbeeld: Stel u had in bovenstaand voorbeeld direct een overeenkomst gesloten voor 24 maanden met een termijnbedrag van € 230,- dan zou u na 24 maanden in totaal betaald hebben 24 x € 230,- = € 5.520,-. U heeft werkelijk betaald 24 x € 200,- = € 4.800,-. De opzeggingsvergoeding mag dan maximaal uitkomen op € € 5.520,- -/- € 4.800,- = € 720,-. In dit voorbeeld is de opzeggingsvergoeding derhalve niet € 840,- maar gemaximaliseerd op € 720,-. Opmerking: Indien u bij aanvang van de lease-overeenkomst vooraf een bedrag heeft betaald in verband met vooruitbetaling leasetermijnen en uw maandtermijn (leaseprijs) daarmee omlaag is gegaan, wordt bij de berekening van de opzeggingsvergoeding uw oorspronkelijke maandtermijn gehanteerd (dus de maandtermijn vóór verlaging in verband met uw vooruitbetaling).

Is uw vraag voldoende beantwoord?
Wat houdt het Hekkert Zeker Pakket in?

Indien je gekozen hebt voor het Hekkert Zeker pakket, staat dit expliciet op de leaseovereenkomst vermeld. In dat geval is de opzeggingsvergoeding, beschreven bij de vorige vraag, niet voor jou van toepassing en kan je de leaseovereenkomst voortijdig kosteloos opzeggen in de volgende situaties:

 1. Bij overlijden van één op de leaseovereenkomst vermelde cliënten
 2. Bij arbeidsongeschiktheid 
 3. Bij onvrijwillig ontslag* 

Uiteraard zijn er wel een aantal spelregels verbonden aan het Hekkert Zeker pakket. Zo zal er bij arbeidsongeschiktheid en onvrijwillig ontslag gekeken worden naar jouw daadwerkelijke inkomsten. De berekening Draagkrachtnorm Keurmerk Private Lease zal daarbij als criterium gelden.

*Alleen indien je bij aangaan van de leaseovereenkomst beschikte over een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd is het mogelijk om de leaseovereenkomst kosteloos te beëindigen bij onvrijwillig ontslag.

Is uw vraag voldoende beantwoord?
Kan ik een vooruitbetaling doen waardoor mijn maandlasten lager worden?

Ja, deze vooruitbetaling zal door ons in mindering worden gebracht op de door jou te betalen maandtermijnen van het leasecontract.
 
VOORBEELD:
Stel je zou een maandtermijn moeten betalen zonder vooruitbetaling van € 350,- per maand gedurende 36 maanden. Stel je doet een vooruitbetaling van € 3.600,-, dan zal jouw maandtermijn van € 350,- verlaagd worden met € 100,- (€ 3.600,-/36 maanden). Jouw nieuwe maandtermijn wordt dan € 250,-.

De voordelen van zo’n vooruitbetaling zijn:

 • Lagere maandlasten
 • Lagere BKR notering
Is uw vraag voldoende beantwoord?
Wat betekent het Keurmerk Private Lease voor mij?

Consumenten die bij Hekkert Lease een private lease overeenkomst afsluiten, weten zeker dat ze niet voor verrassingen komen te staan en zorgeloos van hun nieuwe auto kunnen genieten. 

Is uw vraag voldoende beantwoord?
Vul uw gegevens in en we bellen u binnen 2 dagen
Bedankt voor uw reactie!

Vragen over mijn factuur

Hoe kan het dat ik mijn leaseauto ingeleverd heb, maar toch nog een factuur (incasso) van de leasetermijn voor de nieuwe maand ontvang?

Dit komt omdat we, op het moment dat u de auto heeft ingeleverd, de factuur voor de nieuwe maand al hadden aangemaakt en we deze factuur niet meer konden tegenhouden.

Je hoeft deze maandtermijn natuurlijk niet aan ons te betalen. Mochten wij het bedrag wel bij je geïncasseerd hebben, dan ontvang je dat van ons binnenkort terug via de eindafrekening. Je betaalt namelijk nooit langer dan de dag dat je de auto heeft ingeleverd. Je hoeft daar zelf niets voor te doen. Je kunt er ook voor kiezen om de incasso van deze maandtermijn terug te halen bij jouw bank (eenvoudig via telebankieren).  

Is uw vraag voldoende beantwoord?
Ik heb mijn oude private lease auto ingeleverd en een nieuwe private lease auto ontvangen. Nu ontvang ik voor beide auto’s een factuur voor de leasetermijn van de nieuwe maand. Hoe kan dit?

Dit komt omdat we, op het moment dat je de oude auto heeft ingeleverd, de factuur voor de nieuwe maand van de oude auto al hadden aangemaakt en we deze factuur niet meer konden tegenhouden.

Je hoeft deze maandtermijn natuurlijk niet aan ons te betalen. Mochten wij het bedrag wel bij je geïncasseerd hebben, dan ontvangt je dat van ons binnenkort terug via de eindafrekening. Je betaalt namelijk nooit langer dan de dag dat je de auto heeft ingeleverd. Je hoeft daar zelf niets voor te doen. Je kunt er ook voor kiezen om de incasso van deze maandtermijn terug te halen bij jouw bank (eenvoudig via telebankieren).  

Is uw vraag voldoende beantwoord?
Waarom zijn de kosten voor vervangend vervoer doorbelast?

In de leaseovereenkomst kunt je zien wanneer je recht heeft op vervangend vervoer en welke autoklasse. Je kunt dit vinden op de eerste pagina van jouw leaseovereenkomst (bij de contractgegevens).

Ter verduidelijking: het aantal uren dat staat vermeld, heeft betrekking op de periode dat de auto niet beschikbaar is door reparatiewerkzaamheden. Dus als daar 48 uur vermeld staat en de reparatie maar 1 dag (24 uur) duurt, dan heb je géén recht op vervangend vervoer. Als de reparatie in dit voorbeeld 3 dagen (72 uur) in beslag neemt, heb je wél recht op vervangend vervoer. Kortom, als de reparatie van jouw auto in dit geval langer dan 48 uur duurt, dan heb je recht op vervangend vervoer.  

Indien je gebruikmaakt van vervangend vervoer terwijl je daar volgens de leaseovereenkomst geen recht op hebt, belasten wij de gemaakte vervangend vervoerkosten aan je door. Mocht je in de toekomst een ander vervangend vervoerpakket wensen, kan je dit voor de resterende periode van jouw leaseovereenkomst nog wijzigen. Neem dan gerust contact met ons op, zodat we met je kunnen overleggen wat jouw wensen zijn en wat dit voor de leaseprijs betekent.

Is uw vraag voldoende beantwoord?
Waarom krijg ik kosten (Eigen Bijdrage / Eigen Risico) doorbelast bij schadeherstel?

Dit betreft een doorbelasting van het Eigen Risico / Eigen Bijdrage. In uw leaseovereenkomst kunt je zien hoe hoog het afgesproken Eigen Risico / Eigen Bijdrage is per niet verhaalbare schade. Dit staat op de eerste pagina in de leaseovereenkomst vermeld (bij de contractgegevens). De minimale eigen bijdrage bedraagt €125,- en de maximale eigen bijdrage bedraagt €500,- per schadegeval.

Is uw vraag voldoende beantwoord?
Waarom krijg ik kosten doorbelast na vervanging van een kapotte band?

Dit betreft een doorbelasting van het Eigen Risico / Eigen Bijdrage. Als je een band kapot rijdt, is dit een niet verhaalbare schade waar het Eigen Risico / Eigen Bijdrage op van toepassing is. In jouw leaseovereenkomst kan je zien hoe hoog het afgesproken Eigen Risico / Eigen Bijdrage in dat geval is. Dit staat op de eerste pagina in de leaseovereenkomst vermeld (bij de contractgegevens).

Is uw vraag voldoende beantwoord?
Waarom worden niet alle facturen via automatische incasso geïncasseerd?

De maandelijkse leasetermijn wordt door ons automatisch geïncasseerd. Alle andere facturen dient je zelf aan ons over te maken. Je hebt daarvoor een betalingstermijn van 14 dagen. Hier is voor gekozen omdat wij, voor jouw bescherming, niet zo maar andere bedragen dan de vaste maandtermijn van jouw rekening willen incasseren.

Is uw vraag voldoende beantwoord?
Waarom krijg ik tussentijds meer kilometers doorbelast?

Om te voorkomen dat je aan het einde van de leaseovereenkomst een grote na-verrekening krijgt van meer gereden kilometers, zorgen we er voor dat we jaarlijks kijken of je nog in lijn ligt met de afgesproken contractkilometrage. Mocht je tussentijds meer hebben gereden, dan rekenen we dat vast met je af. Uiteraard krijg je dat weer terug, indien je in een volgend jaar minder heeft gereden.

Het bedrag dat je betaalt per meer gereden kilometer staat in jouw leaseovereenkomst vermeld. Je kunt dit vinden bij de contractgegevens op de eerste pagina.

Is uw vraag voldoende beantwoord?
Wanneer vindt de automatische incasso plaats van mijn factuur?

Wij incasseren de leasetermijnen maandelijks omstreeks de 1e van de betreffende maand.

Afhankelijk van het moment waarop jouw leaseovereenkomst is ingegaan, kan de incasso van de eerste maandtermijn eenmalig op de 15e van de maand plaatsvinden. De volgende termijnen worden dan vervolgens weer omstreeks de 1e van iedere maand geïncasseerd.

Is uw vraag voldoende beantwoord?
Vul uw gegevens in en we bellen u binnen 2 dagen
Bedankt voor uw reactie!

Heb je onze hulp nodig?

Bij Hekkert Lease proberen wij je in alle opzichten verder op weg te helpen. Neem hiervoor gerust contact met ons op.

Bekijk de veelgestelde vragen